Liv och Rörelse på Kristinagården

Det är lugnt och grönt i den lilla oasen på Kristinagården trots att Mannerheimvägen löper så nära inpå. Härliga dofter sprider sig från blommorna som omger huset. Det doftar sommar.

Catja Mantere är verksamhetsledare på Kristinagårdens boende. Hon bjuder på kaffe och pekar på ekorrarna som inte är ett dugg skygga.

– Vi har också igelkottar och någon räv som besöker oss nu som då, säger Mantere.

De som bor här får ofta kaffe serverat ute på den fina terrassen under sommaren. Under vintern vill många ha varm kakao och grädde. En liten stig från terrassen leder till parken bakom buskarna. Här brukar aktiviteter som mölkky, frågesporter och turer med rikshacykeln äga rum. Krocket tycker de flesta också att är roligt.

– De flesta aktiviteter ordnas faktiskt av våra boenden och vi hjälper gärna till.

Eftersom det är viktigt att röra på sig erbjuds lika ofta fysiska aktiviteter som bingo, Zumba och frisbeegolf. Kristinagården jobbar med betoning på förebyggande välmående och har tillgång till en läkare dygnet runt.

Att flytta in kan vara lite nervöst. För att sänka tröskeln till att lära känna de andra ordnar vi kvällste i mindre grupper.

– Vi har en närvårdare som ordnar aktiviteter med stor entusiasm, till exempel filmkvällar som brukar vara väldigt omtyckta. Vi har också en egen kör som heter “Kvittrorna”. Viktigt för oss är att personalen och boenden har roligt tillsammans. Vi gillar att göra allt lite festligt.

Som en guldkant i vardagen erbjuds också frisörstjänster en gång per vecka. Och inte nog med det – möjlighet till ansiktsbehandling finns också.

Ofta är Kristinagårdens invånare i rätt bra skick när de flyttar in. Via servicesedlar kan de köpa fler tjänster när de är i behov av hjälp och stöd. Duschhjälp behöver de flesta och det finns alltid till hands.

– Vi har 48 lägenheter och de är alla en- till tvårummare. Att flytta in som ny boende kan vara lite nervöst till en början och därför ordnar vi kvällste våningsvis i mindre grupper för att tröskeln till att lära känna de andra ska bli lägre. Att hitta nya vänner är viktigt, säger Mantere.

Kristinagården inger en energisk, trygg och varm stämning. Här får man stanna till livets slut.

– När vi har ätit middag på eftermiddagen stannar de flesta kvar och pratar, umgås och sjunger tillsammans. Det värmer hjärtat!